ADENOZIN DEAMINAZ (ADA) Serum

Test Adı:

ADENOZIN DEAMINAZ (ADA) Serum

Test Detayları:

Yöntemi: Spektrofotometrik
Numune Türü: Serum
Numune Miktarı: 500 Mikrolitre
Çalışma Zamanı: Salı,Cuma
Sonuç Verme Zamanı: 2 iş günü içinde
Son Numune Kabul Saati: 17:00

Memnuniyetiniz bizim önceliğimizdir

+90 232 463 34 22

Test sonuçlarınız, bilgi edinme, istek, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Buzdolabı (2-8 °C) 7 Gün|Dondurucu(- 20 °C) 30 Gün muhafaza edilir. Adenozin Deaminaz (ADA) aktivitesi tüberkülozlu hastaların serumunda, plazmasında, plevral sıvılarında ve beyin omurilik sıvısında artar.

ADA, pürin nükleotid katabolizmasında inozin ve deoksiinozini irreversibl olarak adenozin ve deoksiadenozine deaminize eden bir enzimdir. ADA’nın majör fizyolojik rolü lenfositlerin farklılaşması ve çoğalmasıyla ilgilidir. ADA aktivitesi lenfositik hücrelerde, eritrositlere oranla 10 kat daha fazla bulunmaktadır. T lenfositlerde B lenfositlere göre daha yüksek oranlarda bulunur ve ayrıca T hücre farklılaşması esnasında özellikle immatür ve undiferansiye basamaklarında belirgin artış olur. ADA ile T lenfositlerin olgunlaşması, çoğalması ve farklılaşması arasında köklü bir ilişki vardır. Özellikle bu durum, T lenfositlerin çoğalmasıyla meydana gelen hücresel immün cevabın uyarılmasında; makrofaj aktivitesinin ve ADA aktivitesinin artmasıyla gösterilmiştir. Buna zıt olarak sayısal ve fonksiyonel T lenfosit defektlerine bağlı immün sistem bozukluklarında ADA aktivitesinin de beraber azaldığı görülmüştür. Bu nedenle ADA hücresel immünitenin bir göstergesi olarak görülmektedir.

Tüberkülozlu hastalarda da T lenfosit ve ADA aktivitesinin birlikte plevra sıvısında, beyin omurilik sıvısında, plazma ve serumda arttığı gösterilmiştir. Yine artmış serum ADA aktivitesi hücresel immünitenin uyarıldığı tifo, enfeksiyöz mononükleoz, sarkoidoz, karaciğer hastalıkları, akut lösemi, bruselloz, riketsia, akut pnömoni, romatoid artrit ve maligniteler gibi bir çok hastalıkta gösterilmiş ancak spesifik bulunmamıştır.