Zayıf metal grubunun gümüş renkli üyesi olan alüminyum, dayanıklılığı ve hafifliğiyle dikkat çeker. Alüminyum, birçok endüstride milyonlarca farklı ürün yapmak için kullanılır ve dünya ekonomisi için çok önemlidir. Alüminyumdan yapılan yapısal bileşenler havacılık endüstrisi için hayati önem taşır ve hafiflik, dayanıklılık ve mukavemetin gerekli olduğu diğer ulaşım ve inşaat alanlarında çok önemlidir. Alüminyumun kullanımı demir dışındaki diğer tüm metallerin kullanımını aşar. Saf alüminyum, bakır, çinko, magnezyum, manganez ve silikon gibi birçok elementle kolayca alaşımlar oluşturur. Neredeyse tüm modern aynalar, bir şamandıra cam levhanın arka yüzeyinde ince bir yansıtıcı alüminyum kaplaması kullanılarak yapılır. Teleskop aynaları da ince bir alüminyum tabakasıyla kaplanır. Diğer uygulamalar elektrik iletim hatları ve paketlemedir (teneke kutular, folyo vb.). Yüksek iletkenliği ve bakıra kıyasla nispeten düşük fiyatı nedeniyle alüminyum, 1960’larda ABD’de ev elektrik tesisatında büyük ölçüde kullanılmaya başlandı.
Alüminyum, dünyada rafine edilmesi en zor metallerden biridir, bunun nedeni alüminyumun çok hızlı oksitlenmesi ve oksidinin, demirdeki pasın aksine, dökülmeyen son derece kararlı bir bileşik olmasıdır. Alüminyumun birçok uygulamada kullanılmasının nedeni, üretiminin çok zor olmasıdır.
Alüminyum, en yaygın kullanılan metallerden biri ve aynı zamanda yer kabuğunda en sık bulunan bileşiklerden biridir. Bu gerçeklerden dolayı, masum bir bileşik olarak bilinir. Ancak yüksek konsantrasyonlara maruz kaldığında sağlık sorunlarına neden olabilir. Alüminyumun suda çözünen formu zararlı etkilere neden olur, bu parçacıklar iyon olarak adlandırılır. Genellikle alüminyumun diğer iyonlarla bir çözeltide, örneğin alüminyum klorin olarak bulunurlar. Alüminyumun emilimi yiyecek yoluyla, solunum yoluyla ve cilt temasıyla gerçekleşebilir. Önemli konsantrasyonlarda alüminyumun uzun süreli alımı, aşağıdakiler gibi ciddi sağlık etkilerine yol açabilir. Merkezi sinir sisteminde hasar – Bunama – Hafıza kaybı – Halsizlik – Şiddetli titreme
Alüminyum, suda bulunabileceği madenler gibi belirli çalışma ortamlarında bir risktir. Üretim süreçleri sırasında alüminyumun uygulandığı fabrikalarda çalışan kişiler, alüminyum tozunu soluduklarında akciğer sorunları yaşayabilirler. Alüminyum böbrek diyalizleri sırasında vücuda girdiğinde böbrek hastalarında sorunlara yol açabilir. İnce bölünmüş alüminyum ve alüminyum oksit tozunun solunmasının pulmoner fibroz ve akciğer hasarına neden olduğu bildirilmiştir. Shaver Hastalığı olarak bilinen bu etki, solunan havadaki silika ve demir oksitlerinin varlığıyla karmaşıklaşır. Alzheimer hastalığında da rol oynayabilir.