Buz dolabında (+2/+8 °C) 14 gün, (-20 °C )180 gün muhafaza edilebilir. Örnek kan alımını takiben oda sıcaklığında 20 dakika bekletildikten sonra 5-10 dakika 3500 rpm de santrifüj edilir. Santrifüj sonrası jelli tüplerin dondurulmaması gerekmektedir.
Fosfolipid sendrom (Hughes Sendromu), Anti-fosfolipid antikor sendromu (APS) tanısı
Anti-fosfolipid antikor sendromu (APS), klinik olarak tekrarlayan tromboz ve preeklemsi, tekrarlayan fötal kayıplar, trombositopeni hikayesiyle ve serolojik olarak anti-fosfolipid antikorların varlığı ile karakterize otoimmün sistemik bir hastalıktır. Primer veya sekonder olabilir. Sekonder APS, otoimmün hastalıklarla (SLE, otoimmün tiroidit, tip III otoimmün poliendokrin sendromu, vaskülitler) birlikte görülür. Kadınlarda görülme sıklığı 1:700 kabul edilmektedir.
Antifosfolipid antikorları; negatif yüklü kardiolipin, fosfatidilserin ve nötr fosfatidil kolin, fosfatidil etanolamin gibi değişik fosfolipidleri ve anyonik fosfolipidlere bağlanan beta-2 glikoprotein-1’e karşı oto antikorları içerir.
2006 uluslararası konsensüsüne göre APS tanısı için; en az bir klinik semptom, bulgu (vasküler tromboz veya gebelik morbiditesi) ve en az bir laboratuvar kriteri (lupus antikoagülan, anti-ß2 glikoprotein 1veya anti-kardiyolipin için pozitif sonuç) gerektirir.
APS için laboratuvar tanı kriterlerini karşılamak için en az 12 hafta arayla 2 veya daha fazla fosfolipid antikorunun (kardiyolipin, fosfatidilserin, beta-2 glikoprotein-1) pozitif saptanması gereklidir.
Beta-2 GP1 antikorların, APS’li hastalarda tanı için biraz daha spesifik (ancak daha az duyarlı) olduğu bildirilmiştir.
Antifosfolipid antikorlar, sağlıklı bireylerde de %2-5 tespit edilebilirler. Enfeksiyonlarla birlikte (HCV, VZV, gibi) pozitif sonuç alınabilir. Bu durumlarda genellikle beta-2 glikoprotein-1’e karşı antikor saptanmaz.