Buzdolabı(2-8 °C) 14 Gün|Dondurucu(- 20 °C) 180 Gün|Oda Sıcaklığı(20-25 °C) 24 Saat saklanabilir. Pıhtılaşmanın tamamlanması için tüpler oda sıcaklığında 30 dakika bekletilmelidir. Santrifüj öncesi bekleme süresi 2 saati geçmemelidir. Örnek 5 – 10 dakika 1000 – 1300 g arasında santrifüj edilmelidir. Santrifüj edildikten sonra jel içeren tüplerin dondurulması önerilmemektedir.
SLE tanı ve takibinde kullanılır. Sjögren sendromu, mixed konnektif doku hastalıkları ve progresif sistemik sklerozda da Anti ds-DNA düzeyi yükselebilir.
DNA antikorları, ister tek (ssDNA) ister çift (dsDNA) sarmal olsun, birincil olarak sistemik lupus eritematozusta bulunur ve önemlidir, ancak bu durumu teşhis etmek için gerekli veya yeterli değildir. Bu tür antikorlar, SLE vakalarının %80-90’ında mevcuttur. Ayrıca diğer romatizmal hastalıkları olan hastaların daha küçük bir kısmında ve kronik aktif hepatitte, enfeksiyöz mononükleozda ve biliyer sirozda bulunabilirler.
Tanı duyarlılığı böbrek tutulumu olan aktif SLE için %90 ve aktif olmayan SLE için %60’tır. Bazı test kitleri düşük aviditeli antikorları da saptar ve Sjögren sendromu, sistemik skleroz ve otoimmün hepatitte de pozitif olabilir. Yüksek titreler (konsantrasyonlar), SLE’nin aktivitesi ve glomerülonefrit gibi organ tutulumları ile ilişkilidir.
dsDNA antikorlarının tespiti için; ELİSA, Radyoimmunassay(Farr testi) ve crithidia IIFT testleri kullanılabilir.
Radyo immunoassay (Farr testi) hala altın standarttır. Crithidia luciliae IIFT yalnızca yüksek aviditeli, yüksek titreli dsDNA antikorlarını saptar ve bu nedenle SLE için yüksek özgüllükle birlikte düşük tanısal duyarlılığa sahiptir, yarı kantitatif olduğu için tedavi takibinde kullanımı sınırlıdır. ELISA’lar klinik laboratuvarlarda yüksek aviditeli anti-dsDNA antikorlarını saptamak için daha değerlidir ve SLE aktivitesi ile en yakından ilişkilidir. Tedavi takibinde tercih edilirler.