ANTİ ENDOMYSİAL ANTİKOR (EMA) IgA

Test Adı:

ANTİ ENDOMYSİAL ANTİKOR (EMA) IgA

Test Detayları:

Yöntemi: IFA
Çalışma Zamanı: Salı,Perşembe
Sonuç Verme Zamanı: 2 iş günü
Numune Türü: Serum
Numune Miktarı: 1000 Mikrolitre
Son Numune Kabul Saati: 17:00

Memnuniyetiniz bizim önceliğimizdir

+90 232 463 34 22

Test sonuçlarınız, bilgi edinme, istek, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Buz dolabında (+2/+8 °C ) 14 gün, (-20 °C) 180 gün muhafaza edilebilir. Örnek kan alımını takiben oda sıcaklığında 20 dakika bekletildikten sonra 5-10 dakika 3500 rpm de santrifüj edilir. Santrifüj sonrası jelli tüplerin dondurulmaması gerekmektedir.

Çölyak hastalığı tanısı ve takibi

Çölyak hastalığı (ÇH), yaşam boyu süren, glütene duyarlı, bağışıklık aracılı sistemik bir bozukluktur. Klasik hastalık diyare, steatore ve malabsorpsiyona bağlı kilo kaybı gibi gastrointestinal ilişkili semptomları içerir. Ama başka bir sebeple açıklanamayan atipik semptomlarla da ortaya çıkabilir. ÇH hastalarının yaklaşık %50’sinde anemi, osteoporoz, dermatitis herpetiformis, nörolojik problemler ve diş minesi hipoplazisi gibi bağırsak dışı atipik semptomlar görülür. Pozitif anti-doku trans glutaminaz antikoru veya anti-endomysium antikoru tanının doğrulanmasına yardımcı olur. ÇH, popülasyonun % 0,5-1’ini etkileyen en yaygın kronik hastalıklardan biridir.

Çölyak hastalığı tespiti için yüksek tanısal duyarlılığa ve özgüllüğe sahip antikorlar ; Doku trans glutaminaz (tTGA), Endomisyal (EMA), Deamide gliadin peptit (DGPA) antikorlardır.

EMA’nın çölyak hastalığı tanısı için %93 tanısal duyarlılığa ve %99 özgüllüğe sahiptir. Yarı nicel bir yöntem olarak EMA testi, takip için uygun değildir ve önerilmez. Ancak, ESPGHAN çölyak kılavuzları, pozitif EMA titresinin, tTGA IgA pozitifliğinin prediktif değerini iyileştirdiği bilinmektedir.