ANTİ SS-A (Ro) ANTİKORLARI

Test Adı:

ANTİ SS-A (Ro) ANTİKORLARI

Test Detayları:

Yöntemi: Immunoblot
Numune Türü: Serum
Numune Miktarı: 900 Mikrolitre
Çalışma Zamanı: Her gün
Sonuç Verme Zamanı: 2 İş günü
Son Numune Kabul Saati: 17:00

Memnuniyetiniz bizim önceliğimizdir

+90 232 463 34 22

Test sonuçlarınız, bilgi edinme, istek, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Buz dolabında (+2/+8 °C) 14 gün, (-20 °C )180 gün muhafaza edilebilir. Örnek kan alımını takiben oda sıcaklığında 20 dakika bekletildikten sonra 5-10 dakika 3500 rpm de santrifüj edilir. Santrifüj sonrası jelli tüplerin dondurulmaması gerekmektedir.

Otoimmun hastalıkların tanısı_ sjögren sendromu, SLE hastalığı tanısı

Bu otoantikorlar genellikle SSA olarak adlandırılır. Ro daha eski bir terimdir. Hücre ekstraktlarından antijen preparasyonunda, SSA kompleksi 60 kDa ve 52 kDa proteinden oluşur. Rekombinant antijenler kullanılarak, iki proteinin farklı protein ailelerine ait olduğu gösterilmiştir.

Ro52, üçlü motif içeren (TRIM) protein ailesinin bir üyesidir ve bu nedenle TRIM21 olarak da bilinir. Ro52 ve Ro60 yapısal bir homolojisi yoktur, ancak her ikisi de birkaç otoimmün bağ dokusu hastalığında otoantikor yanıtlarının ana hedefleridir. Aslında, anti-Ro’yu (SSA) tanımlayan erken çalışmalar, sistemik lupus eritematozus (SLE) ve Sjögren sendromu (SS) gibi durumlarda sıklıkla bir arada bulunmalarına ve sıklıkla anti-La’nın (SSB) eşlik etmesine rağmen, anti-Ro52’nin ayrı olarak ölçülmesinin, en azından idiyopatik inflamatuar miyopati (IIM) ve interstisyel akciğer hastalığı (ILD) olmak üzere, hasta yönetimi ve sonuçlarıyla ilgili önemli bilgiler sağladığına dair kanıtlar vardır.

Anti-Ro52, otoimmün karaciğer hastalığı, miyozit ve inflamatuar sistemik hastalıklar gibi birkaç farklı otoimmün durumla ilişkilidir. Hamilelikte, SSA/Ro52’ye karşı antikorlar, fetüste kardiyak aritmi ve kalp bloğu ile ilişkilidir. Bununla birlikte, bunun riski düşüktür ve bilinen SLE/Sjögrens sendromu olan annelerde yaklaşık %3 olarak tahmin edilmektedir. Fetüsün kalp atış hızının hamileliğin kritik döneminde, 18-24. haftalarda haftalık olarak kontrol edilmesi önerilir.

Anti-Ro60, Sjögren sendromlu hastaların %60-70’inde ve SLE’li hastaların %30-40’ında bulunur. SS-A, ANA IIF’de boyanma göstermez (kullanılan tamponlarda çözünür). Bu nedenle “ANA-negatif” SLE/sjögren vakalarında immunblot ile çalışılması önemlidir.