Çinko sağlıklı bir insan vücudunda ortalama 2-3 gram kadar bulunur ve bağışıklık sistemi fonksiyonları, protein sentezi, hücre bölünmesi, yara iyileşmesi ve DNA sentezi gibi hayati işlevler için gereklidir. Çinko eksikliği, büyüme geriliği, bağışıklık sistemi zayıflığı, cilt problemleri, saç dökülmesi, iştah kaybı ve yara iyileşmesinde gecikme gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Endüstriyel alanda çinko, galvanizleme (Otomativ ve İnşaat sektörleri), pil üretimi, kimya ve ilaç sektörü, boya endüstrisi ve enerji sektöründe kullanılmaktadır.
Kaynak işlemi yapılan sektörlerde en önemli sağlık tehlikesi de kaynak esnasında oluşan gaz ve dumanlardır. Çinko dumanına maruz kalındığında ilk belirti yüksek ateştir. Kişisel koruyucu donanım olmadan yapılan kaynak işlemlerinde, birkaç saat sonrasında önemli boyutlarda susuzluk, boğazda gıdıklanma ve öksürük, bacaklarda titreme ve ağrı yaşanabilir. Çok kötü durumlarda ise; bulantı, kusma ve halüsinasyon görme durumları meydana gelebilir. Bu belirtiler yirmi dört saat boyunca sürebilir.
İşçilerin bu rahatsızlıkları yaşamalarında; maruziyet süresi, maruziyet şekli, çalışma ortamları, çalışmaya başladığı yaş gibi birçok değişken etkilidir. Çalışma süresi boyunca ne kadar miktara maruz kalındığının belirlenmesiyle önlemler alınabilir ve beraberinde ortaya çıkabilecek hastalıklar da azaltılmış olur.